Dersom man skal betjene en bakkekran eller ventil som er nedgravd under bakken, er det tungvint å komme til for å betjene ventilen nede i bakken. Du kan imidlertid enkelt betjene en bakkekran med en spindelforlenger, og det finnes flere ulike varianter spindelforlengere å velge mellom.

Vi skal her forklare deg hva en spindelforlenger er, og i tillegg se nærmere på hva slags varianter som finnes.

Hva er en spindelforlenger?

En spindelforlenger er forlenger av spindelen på bakkekranen eller ventilen og således et redskap som tas i bruk når man har behov for å betjene bakkekraner som befinner seg under bakkeplan. Fordelen med å bruke en spindelforlenger, er at arbeidsprosessen forenkles betraktelig siden man slipper å bruke en stor kum.

Når man roterer spindelforlengeres topp vil kraften overføres til bakkekranen eller ventilen nede i bakken, slik at denne kan åpnes eller lukkes.

Hva slags spindelforlenger skal du velge?

En spindelforlenger kan ikke bare benyttes når man skal betjene kraner for vannledninger under bakken. Det finnes i dag trykkavløp en rekke steder, og også i disse tilfellene kan man ta i bruk en spindelforlenger når trykkavløpsledningen er utstyrt med en ventil. Ofte brukes trykkavløp på hytteområder med grunde grøfter.

Siden det finnes flere bruksområder, finnes det også ulike spindelforlengere. Vi skal nå se litt nærmere på de ulike variantene du kan velge mellom.

Teleskopisk spindelforlenger for bakkekran

Det finnes både faste og teleskopiske spindelforlengere. En teleskopisk spindelforlenger gjør arbeidet med å velge rett lengde på spindelforlengeren enklere, siden lengden på en teleskopisk spindelforlenger er justerbar i hele lengdeintervallet. Dersom det blir terrengendringer kan spindelforlengeren også justeres opp eller ned – forutsatt at montøren har tatt høyde for dette når lengden på den teleskopiske spindelforlengeren ble valgt.

Spindelforlengeren har en friksjonslås som enkelt låses eller låses opp ved å vri det øvre plastrøret 90 grader. Man kan vri både med- og mot-urs, det spiller ingen rolle.

Betjening av en spindelforlenger?

En spindelforlenger består av en metalltopp som brukes når spindelforlengeren skal åpne eller stenge bakkekranen eller ventilen. Utformingen på metalltoppen varierer, men som regler har den et innvendig firkanthull på 16 mm som er tilpasset en betjeningsnøkkel som er laget for å betjene spindelforlengeren.

Betjeningsnøkkelen er laget slik at det ikke vil være mulig å åpne eller lukke bakkekranen eller ventilen med for stor kraft. For stor betjeningskraft vil svært ofte ødelegge bakkekranen eller ventilen.

Dersom man ikke har betjeningsnøkkelen for hånden når bakkekranen eller ventilen må åpnes eller stenges kan metalltoppens utvendige sekskantmutter brukes. Sekskantmutteren måler 28 mm og det anbefales å bruke en fastnøkkel eller skiftnøkkel. En skralle med pipe anbefales ikke, siden det er lett å bruke for stor kraft når bakkekranen eller ventilen skal åpnes eller lukkes.

Spindelforlengere med praktiske fargekoder

Du kan enkelt håndtere bakkekran med spindelforlenger. Dersom du er usikker på hva slags Helnor spindelforlenger du skal velge, anbefaler vi deg å se nærmere på fargekoden på toppen av enheten.

Vi har nemlig fargekodet alle teleskopiske spindelforlengere som brukes på bakkekran, slik at det blir enklere for deg å arbeide. Her er en oversikt:

Blå: Egnet for vannkran
Rødbrun: Egnet for avløp
Gul: Egnet for gasskran
Grønn: For aggressive miljøer

Gateboks til spindelforlenger?

En gateboks er et lite kumlokk som er laget spesielt for spindelforlengeren. Fordelen med denne løsningen er et lokk med en gummipakning, som hindrer smuss fra å tette igjen gateboksen innvendig. I tillegg gjør gateboksen det enklere å lokalisere spindelforlengeren med metalldetektor.

Gateboksen har en bajonettlås som låser gateboksen fast til spindelforlengeren. Dersom telehiv presser spindelforlengeren oppover, vil gateboksen følge med. Tilsvarende vil gateboksen følge med tilbake når telehiv blir borte.

Tilbehør til spindelforlenger

Enten du trenger en spindelforlenger til bakkekran eller ventil, finnes det mye nyttig tilbehør som kan benyttes sammen med enheten. Av tilbehør til spindelforlengere for bakkekran og ventil, kan vi for eksempel nevne følgende:

• Reparasjonssett
• Skjøtestykke
• Betjeningsnøkkel
• Adaptere
• Låsekopp og avstandsklips til gateboks
• Hylser
• Utstyrskasser

Kontakt oss gjerne dersom du har noen spørsmål om spindelforlengere!